INSTYTUT ZOOTECHNIKI
PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY
ZAKŁAD DOŚWIADCZALNY KOŁUDA WIELKA

koluda@izoo.krakow.pl

+48 52 351 33 91

Oferta owce

Oferta Handlowa

  • Istnieje możliwość nabycia materiału żeńskiego i męskiego do chowu lub hodowli;

– maciorki w wieku 3-4 miesięcy (po wstępnej selekcji materiału na remont własnego stada)

– tryki hodowlane merynosa polskiego odmiany barwnej sprzedawane wyłącznie do stad satelitarnych, zgodnie z potrzebami programu hodowlanego i ochrony zasobów genetycznych

Zamówienia na materiał hodowlany merynosa polskiego odmiany barwnej należy składać z odpowiednim wyprzedzeniem i w porozumieniu z RZHOiK w Bydgoszczy. Ceny zwierząt do chowu/hodowli podlegają negocjacji przy każdym zakupie.

  • Jagnięta rzeźne (żywiec); ceny umowne
  • Poselekcyjne dorosłe owce rzeźne (tryki i matki), ceny umowne
  • Skóry jagnięce białe i naturalnie barwne
  • Wełna potna; ceny umowne

Dnia 02.12.2013 roku zostaliśmy wpisani na listę członków sieci regionalnej „Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze”, jako producenci, wytwórcy i przetwórcy artykułów rolno-przemysłowych. Właścicielem znaku „Dziedzictwo Kulinarne –Kujawy i Pomorze” jest Marszałek Województwa i to on nadaje certyfikaty i prawo do posługiwania się znakiem podmiotom z Kujaw i Pomorza, które wysoką jakością swoich produktów dobrze reprezentują region.

Zapraszamy do zakupu bezpośrednio w naszym zakładzie (w godzinach od 7oo do 15oo)

Kontakt: dr inż. Anna Jarzynowska (od poniedziałku do piątku w godzinach od 7oo do 15oo)

tel: 666 385 602,  mail: anna.jarzynowska@koluda.com.pl

JAGNIĘCINA


(fot. B. Borys)
Jagnięcina to mięso pochodzące od zwierząt młodych,nie użytkowanych rozpłodowo. W wielu krajach Europy i świata uznawana jestjako rarytas serwowany na specjalne okazje. Jagnięcinę uważasię za mięso luksusowe, o dużej wartości odżywczej. Jest mięsem soczystym,delikatnym, z dużą zawartością lekkostrawnego białka i stosunkowo małązawartością tłuszczu. Białko mięsa jagnięcego zawiera wszystkie aminokwasyegzogenne zbilansowane w optymalnym stosunku, co decyduje o jego wysokiejwartość biologicznej, a tym samym przyswajalność przez organizm.Podstawowy skład chemiczny i wartość pokarmowa jagnięciny kształtująsię ogólnie korzystnie, w porównaniu z mięsem głównych gatunkówzwierząt gospodarskich (tabela 1). Należy jednak pamiętać, że parametryte mogą się znacznie zmieniać, w zależności od wielu czynników genetycznych(rasa, płeć), środowiskowych (żywienie, system tuczu) i technologicznych(wiek uboju, metoda obróbki cieplnej).

Czopsy jagnięce (fot. B. Borys)
Mięso owcze dostarcza konsumentowi wielu składników mineralnych(makro- i mikroelementów), oraz witamin, głównie z grupy B.O walorach zdrowotnych tego mięsa, w znacznym stopniu decydujezawartość i jakość tłuszczu, szczególnie śródmięśniowego,który jest integralną częścią mięśni. To on jest bogatym źródłem cennychdla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA),w tym PUFA n3 i SKL.SKL (sprzężony kwas linolowy) charakteryzuje się szczególnąaktywnością biologiczną, spełniając w organizmie wiele istotnych funkcji, m.in.:hamuje procesy nowotworowe i miażdżycowe, działa jako przeciwutleniacz,stymuluje układ immunologiczny oraz przeciwdziała otyłości.Mięso jagnięce zawiera również dużą ilość L-karnityny (najwięcej spośródproduktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego), która m.in. obniżapozom cholesterolu, triacylogliceroli, zapobiega powstawaniu otyłościi miażdżycy oraz wpływa na prawidłowy poziom cukru we krwi. Niedobórtego składnika w organizmie wpływa na jego osłabienie, zanik mięśniszkieletowych i niewydolność mięśnia sercowego. Znany jest fakt, że owceto jedyne zwierzęta gospodarskie nie chorujące na nowotwory złośliwe.Wiąże się to z obecnością w ich organizmie kwasu orotowego, który jestpostrzegany jako czynnik antykancerogenny. Wyciąg z wątroby i śledzionyowiec stosowany jest z powodzeniem w terapii antynowotworowej. Dziękiwysokiej koncentracji ww. składników jagnięcina jest postrzegana jako tzw. Żywnośćfunkcjonalna, o potwierdzonym korzystnym, oddziaływaniu na nasz stan zdrowotny.

Koneserom mięsa jagnięcego oferujemy:

– udziec cena 52 zł/kg

– comber cena 49 zł/kg

– antrykot cena 48 zł/kg

– łopatka cena 40 zł/kg

– gicze cena 24 zł/kg

– szyja jagnięca cena 12 zł/kg

– łata z żebrami i mostkiem cena: 8 zł/kg

– półtusza jagnięca cena 30 zł/kg

– wątroba jagnięca cena 7 zł/kg

Kontakt: dr inż. Anna Jarzynowska , tel: 666 385 602

(od poniedziałku do piątku w godzinach od 7oo do 15oo)

mail: anna.jarzynowska@koluda.com.pl