koluda@izoo.krakow.pl
+48 52 351 33 91
2013Prace oryginalne i monografie:1. Borys B., Borys A., Lisiak D. (2013). Efekty stosowania produktów towarzyszącychprodukcji biopaliw w półintensywnym tuczu jagniąt. Cz. I. Wyniki tuczu i wartość rzeźna.Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 9, 2: 35-43.2. Borys B., Grześkowiak E., Borys A., Lisiak D. (2013). Efekty stosowania produktówtowarzyszących produkcji biopaliw w półintensywnym tuczu jagniąt. Cz. II. Uzyskelementów kulinarnych i jakość mięsa. Roczniki Naukowe Polskiego TowarzystwaZootechnicznego, 9, 3: 33-45.3. Borys B., Grześkowiak E., Lisiak D., Borys A., Borzuta K. (2013). Slaughter value andmeat quality of lambs fattened semi-intensively with DDGS and linseed. Postępy Nauki iTechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, LXVIII, 4: 5-14.4. Gornowicz E., Lewko L., Szablewski T. (2013). System chowu jako czynnik kształtującyjakościowe cechy żółtka jaja kurzego. Journal of Research and Application in AgriculturalEngineering, 58, 3: 161-164.5. Gornowicz E., Lewko L., Węglarzy K., Pietrzak M. (2013). Wpływ utrzymania krajowychgęsi odmian południowych zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego na jakośćmięsa. Journal of Research and Application in Agricultural Engineering, 58, 3: 165-168.6. Gornowicz E., Węglarzy K., Szablewski T. (2013). Jakość skorupy jaj pozyskanychmetodami ekologicznymi. Wiadomości Zootechniczne, 4: 19-30.7. Jarzynowska A., Kłopotek E. (2013). Charakterystyka składu chemicznego i frakcjilipidowej półtwardego sera dojrzewającego produkowanego z mleka owczego i owczokrowiego w sezonie letnim. Roczniki Naukowe PTZ, 9, 4: ss. 39-52.8. Kłos K., Sokołowicz Z., Bielińska H. (2013). Sterowanie nieśnością jako czynnikpoprawiający efektywność chowu gęsi na obszarach przyrodniczo cennych. RocznikiNaukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 15, 1: 91-96.9. Szablewski T., Gornowicz E., Szablewska–Stuper K., Kaczmarek A., CegielskaRadziejewska R. (2013). Skład mineralny treści jaj kur ras zachowawczych z chowuekologicznego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5, 90: 42-51.Referaty i doniesienia na konferencje naukowe:1. Badowski J. (2013). 50 lat hodowli gęsi Białych Kołudzkich® w Instytucie Zootechniki –Państwowym Instytucie Badawczym. Materiały Konferencji naukowo-technicznej pt.„Polska rasa gęś Biała Kołudzka® – hodowla i chów”, Kołuda Wielka, 01 marca, ss. 5-7.2. Badowski J. (2013). Gęś Biała Kołudzka® – 50 lat hodowli (1962-2012). MateriałySzkoleniowe. Fundacja Agro-Wsparcie, (publikacja na stronie internetowej fundacjiAgro-Wsparcie)3. Badowski J. (2013). Technologia lęgu piskląt gęsich. Materiały Szkoleniowe. Szkoleniedla pracowników sezonowych Wylęgarni Gęsi. Kołuda Wielka, 30 stycznia, ss. 1-21.4. Bagnicka E., Danków R., Pakulski T., Horbańczuk J. (2013). Regionalne i tradycyjneprodukty z surowców pochodzenia zwierzęcego / Regionale und Traditionelle Produkteaus Tierscher Erzeugung. Referat na Konferencję Polsko-Niemiecką „Bioróżnorodnośćzwierząt gospodarskich praktyczne wykorzystanie – teraźniejszość i przyszłość”, Balice15-17 października, ss. 127-153.5. Bernacka H., Jarzynowska A., Chwalna A., Mistrza M. (2013). Porównanie jakościjogurtów z mleka owczego, koziego, krowiego i mieszanego. Materiały konferencyjneLXXVIII Zjazdu Naukowego PTZ. Produkcja zwierzęca w warunkach zrównoważonegorolnictwa, Kraków, 9–11 września, ss. 229-2306. Bielińska H. (2013). Gęsina – smak i zdrowie. Materiały Szkoleniowe. OgólnopolskaKonferencja Naukowa „Gęsina wraca na polskie stoły”, Kołuda Wielka, 06 września, ss.11-12.7. Bielińska H. (2013). Specyfika i strategia żywienia gęsi Białych Kołudzkich. MateriałyKonferencji naukowo-technicznej pt. „Polska rasa gęś Biała Kołudzka® – hodowla ichów”, Kołuda Wielka, 01 marca, ss. 8-11.8. Borys A., Borys B., Grześkowiak E., Lisiak D. (2013). Slaughter value and meat qualityof lambs fattening semi-intensively with DDGS and linseed. Proceedings of 59thInternational Congress of Meat Science and Technology, Izmir (Turkey) 18-23 August, ss.4. (wydane na USB)9. Borys B. (2013). Modyfikacje prozdrowotne jakości spożywczych produktówowczarskich – możliwości i ograniczenia. Materiały konferencyjne. KonferencjaNaukowo-Techniczna „Jagnięcina w Naszym Dziedzictwie Kulinarnym i KuchniWspółczesnej” Ostromecko 6 lipca, ss. 33-5010. Borys B., Borys A., Grześkiewicz S., Lisiak D. (2013). Wpływ wybranych czynników najakość kiełbasy typu salami z mięsa jagnięcego. Część I. Lipidowe parametry zdrowotne.Materiały Zjazdowe LXXVIII Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego,Kraków 9-11 września, ss. 236-237.11. Borys B., Lisiak D., Grześkowiak E., Borys A., Pieszka M., Grześkiewicz S. (2013).Wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego do produkcjijagnięciny wysokiej jakości. Materiały konferencyjne. Ogólnopolska KonferencjaNaukowa „BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzeniazwierzęcego” Poznań, 25 września, ss. 64-84.12. Borys B., Pękala J., Bodkowski R., Patkowska-Sokoła B., Łochyński S., Kłopotek E.(2013). The influence of lambs feeding with DDGS with and without vitamin Esupplementation on L-carnitine level in raw and thermally processed meat. Proceedings of11th World Conference on Animal Production, 15-20 października, Pekin (Chiny), 334-335. (wydane na USB)13. Borys B., Pieszka M., Borys A., Kłopotek E., Lisiak D., Grześkiewicz S. (2013). Theinfluence of lambs feeding with DDGS with and without vitamin E supplementation onoxysterols concentration in raw and thermally processed meat Proceedings of 11th WorldConference on Animal Production, 15-20 października, Pekin (Chiny), 335. (wydane naUSB)14. Borys B., Pieszka M., Lisiak D., Borys A., Kłopotek E. (2013). Wpływ czynnikówzootechnicznych i składu surowcowego na jakość kiełbasy typu salami z mięsemjagnięcym. Cz. B. Stabilność oksydacyjna tłuszczu i cholesterolu. Sympozjum NaukowoTechniczne „Postęp w Technologii Mięsa. Nauka-Praktyce 2013” Warszawa 04-05grudnia, 38-39.15. Gornowicz E. (2013). Kształtowanie efektywności odchowu kurcząt brojlerów poprzezstosowanie enzymów proteolitycznych. IX Poznańskie Forum ZootechnicznoWeterynaryjne pt. „Jakość pasz a efektywność produkcji zwierzęcej – wyzwania dlalekarzy weterynarii i zootechników”, Poznań 11 kwietnia, ss. 41.16. Gornowicz E. (2013). Wpływ dodatku do pasz niskobiałkowych proteazy serynowej ikompleksu karbohydraz na wskaźniki użytkowości kurcząt/ Effect of mono-componentserine protease and multi-component carbohydrase complex supplementation on2performance of broiler chickens fed low protein diets. XXV Międzynarodowe SympozjumDrobiarskie Polskiego Oddziału WPSA, Zegrze 02-04 września, ss. 72-73.17. Gornowicz E. (2013). Ocena jakości jaj oraz analiza efektywności ich pozyskiwania waspekcie rolnictwa ekologicznego. Seminarium „Współczesne rolnictwo ekologicznezagadnienia produkcyjne, możliwości rozwoju, marketing”, Opolski Oddział DoradztwaRolniczego w Łosiowie, Łosiów 21 marca, Materiały szkoleniowe (publikacja na stronieinternetowej OODR Łosiów)18. Gornowicz E., Lewko L. (2013). Cechy fizyczne mięsa gęsi odmian południowych wzależności od sposobu chowu/ Physical traits of geese meat of native varietes fromsouthern Poland in relation to the rearing method. XXV Międzynarodowe SympozjumDrobiarskie Polskiego Oddziału WPSA, Zegrze 02-04 września, ss. 126-127.19. Gornowicz E., Lewko L. (2013). Rearing performance of organically raised broilerchickens depending on some dietary factors. IVth International Scientific Symposium forPhD Students and Students of Agricultural Colleges “Innovative researches for the futureof agriculture and rural areas development”, Bydgoszcz 19-21 września, ss. 37.20. Gornowicz E., Lewko L. (2013). Wpływ żywienia, w tym dodatków ziołowych naefektywność chowu kurcząt rzeźnych w rolnictwie ekologicznym. IX Poznańskie ForumZootechniczno-Weterynaryjne pt. „Jakość pasz a efektywność produkcji zwierzęcej –wyzwania dla lekarzy weterynarii i zootechników”, Poznań 11 kwietnia, ss. 42.21. Gornowicz E., Lewko L. Szablewski T. (2013). System chowu jako czynnik kształtującyjakościowe cechy żółtka jaja kurzego. XV Międzynarodowa Konferencja Naukowa nt.„Rolnictwo ekologiczne – stan obecny i perspektywy rozwoju”. Techniki. Technologie.Produkcja Żywności, PIMR w Poznaniu, Puszczykowo 2-4 października, ss. 96.22. Gornowicz E., Lewko L., Węglarzy K., Bereza M. (2013). Kształtowanie jakości tuszek imięsa kurcząt rzeźnych utrzymywanych zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego.XLI Sesja Komitetu Nauk o Żywności PAN pt. „Innowacyjność w nauce o żywności iżywieniu”, Kraków 02-03 lipca, ss. 294-295.23. Gornowicz E., Lewko L., Węglarzy K., Pietrzak M. (2013). Wpływ utrzymania krajowychgęsi odmian południowych zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego na jakośćmięsa XV Międzynarodowa konferencja Naukowa nt. „Rolnictwo ekologiczne – stanobecny i perspektywy rozwoju”. Techniki. Technologie. Produkcja Żywności, PIMR wPoznaniu, Puszczykowo 2-4 października, ss. 25.24. Gornowicz E., Węglarzy K., Lewko L. Pietrzak M. (2013). Wykorzystaniebioróżnorodności drobiu w ekologicznej produkcji mięsa. Nutzung der biovielfalt desgeflugels In der oko-fleischproduktion. Materiały konferencyjne. Konferencja PolskoNiemiecka „Bioróżnorodność zwierząt gospodarskich, praktyczne wykorzystanie –teraźniejszość i przyszłość”. Balice 16-17 października, ss. 241-244.25. Grajewski B., Kowalczyk A., Łukaszewicz E., Lisowski M. (2013). Methods ofbiodiversity conservation in national duck and goose breeds. IVth International ScientificSymposium for PhD Students and Students of Agriculture Colleges „Innovativeresearches for the future of agriculture and rural areas development” Bydgoszcz 19-21września, ss. 40.26. Jarzynowska A. (2013). Wpływ substytucji mleka owczego mlekiem krowim oraztechnologii produkcji na skład serów miękkich. Materiały konferencyjne LXXVIII ZjazduNaukowego PTZ: Produkcja zwierzęca w warunkach zrównoważonego rolnictwa,Kraków, 9–11 września, ss. 224.27. Kaczor U., Borys B., Pustkowia H. (2013). Wpływ stosowania DDGS i suplementacjiwitamina E na profil kwasów tłuszczowych tłuszczu śródmięśniowego i okrywowego3tuczonych jagniąt. LXXVIII Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego,Kraków 9-11 września, ss. 244.28. Lewko L., Gornowicz E. (2013). Kształtowanie się aktywności hydrolitycznej lizozymubiałka jaj kaczek w końcowym okresie nieśności/ Evaluation of the enzymatic activity ofduck egg white lysozyme at the end of the laying period. XXV MiędzynarodoweSympozjum Drobiarskie Polskiego Oddziału WPSA, Zegrze 02-04 września, ss. 132-133.29. Lewko L., Gornowicz E. (2013). Kształtowanie się morfologicznych cech jaj w zależnościod żywienia kur nieśnych. XLI Sesja Komitetu Nauk o Żywności PAN pt.„Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu”, Kraków 02-03 lipca, ss. 291-292.30. Lewko L., Gornowicz E. (2013). Możliwości kształtowania zawartości lizozymu w białkujaja kurzego. Possibilities of modifying the lysozyme content of hen’s egg white. IVthInternational Scientific Symposium for PhD Students and Students of AgriculturalColleges “Innovative researches for the future of agriculture and rural areasdevelopment”, Bydgoszcz 19-21 września, ss. 68.31. Lewko L., Gornowicz E. (2013). Plant-derived preparations in chicken diets as related tophysical properties of eggshell. IVth International Scientific Symposium for PhDStudents and Students of Agricultural Colleges “Innovative researches for the future ofagriculture and rural areas development”, Bydgoszcz 19-21 września, ss. 67.32. Lewko L., Gornowicz E. (2013). System utrzymania jako czynnik kształtujący poziom iaktywność enzymatyczna lizozymu białka jaja kurzego/ The housing system as a factorinfluencing the level and enzymatic activity of hen egg white lysozyme. XXVMiędzynarodowe Sympozjum Drobiarskie Polskiego Oddziału WPSA, Zegrze 02-04września, ss. 166-167.33. Lewko L., Gornowicz E. (2013). Wpływ jakości skorupy jaj na wskaźniki wylęgowościkaczek stad zachowawczych. Auswirkung der eischalenqualitat auf die schlupfleistung derenten der erhaltungsherden. Materiały konferencyjne. Konferencja Polsko-Niemiecka„Bioróżnorodność zwierząt gospodarskich, praktyczne wykorzystanie-teraźniejszość iprzyszłość”. Balice 16-17 października ss. 273-276.34. Lewko L., Gornowicz E. (2013). Wpływ żywienia na kształtowanie się jakości białka jajakurzego ze szczególnym uwzględnieniem lizozymu. IX Poznańskie ForumZootechniczno-Weterynaryjne pt. „Jakość pasz a efektywność produkcji zwierzęcej –wyzwania dla lekarzy weterynarii i zootechników”, Poznań 11 kwietnia 2013, ss. 45.35. Lewko L., Gornowicz E. (2013). Żywienie ptaków jako czynnik kształtujący jakośćskorupy. IX Poznańskie Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pt. „Jakość pasz aefektywność produkcji zwierzęcej – wyzwania dla lekarzy weterynarii i zootechników”,Poznań 11 kwietnia, ss. 46.36. Lewko L., Gornowicz E., Szablewski T. (2013). Effect of rearing conditions of hens onegg quality. 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of FoodTechnologist, 2nd International Session “Quo vadis alimentum”, Poznań 14-16 maja, ss.110.37. Lisiak D., Borys B., Grześkiewicz S., Pieszka M., Borys A., Grześkowiak E., Kłopotek E.(2013). Wpływ czynników zootechnicznych i składu surowcowego na jakość kiełbasytypu salami z mięsem jagnięcym. Cz. A. Wybrane parametry jakości zdrowotnej.Sympozjum Naukowo-Techniczne „Postęp w Technologii Mięsa. Nauka-Praktyce 2013”Warszawa 04-05 grudnia, ss.36-37.38. Mucha S., Gornowicz E., Pietrzak M., Grajewski B., Lisowski M., Radziszewska J.,Szwaczkowski T. (2013). Genetic parameters of sensory evaluation and technologicalvalue of duck meat. XXV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie Polskiego Oddziału4WPSA, Zegrze 02-04 września, ss. 140-141.39. Mucha S., Grajewski B., Lisowski M., Gornowicz E., Radziszewska J., Szwaczkowski T.(2013). QTL effects for some meat quality traits in ducks. XXV MiędzynarodoweSympozjum Drobiarskie Polskiego Oddziału WPSA, Zegrze 02-04.września, ss. 58-59.40. Mucha S., Grajewski B., Lisowski M., Gornowicz E., Radziszewska J., Szwaczkowski T.(2013). Studies on QTL effects on some performance traits in ducks. Proceedings of the 8-th European Symposium Poultry Genetics, San Servolo Conference Centre (Venice), Italy,25-27 September, ss. 54.41. Mucha S., Lisowski M., Grajewski B., Gornowicz E., Radziszewska J., Szwaczkowski T.(2013). Loci cech ilościowych w chromosomie I kaczki warunkujące cechy użytkowościmięsnej. IV Polski Kongres Genetyki, Poznań 10-13 września, ss. 130.42. Pakulski T., Jarzynowska A., Bagnicka E. (2013). Sondaż preferencji konsumentówodnośnie jogurtu naturalnego i probiotycznego z mleka owczego, Materiały konferencyjneLXXVIII Zjazdu Naukowego PTZ: Produkcja zwierzęca w warunkach zrównoważonegorolnictwa, Kraków, 9–11 września (errata), ss. 277.43. Pieszka M., Borys B., Lisiak D., Borys A. (2013). Wpływ wybranych czynników najakość kiełbasy typu salami z mięsa jagnięcego. Część II. Utlenianie cholesterolu.LXXVIII Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Kraków 9-11września, ss. 260-261.44. Sandecki R. (2013). Dzikie gęsi w Polsce. Materiały Konferencji naukowo-technicznej pt.„Polska rasa gęś Biała Kołudzka® – hodowla i chów”, Kołuda Wielka, 01 marca, ss. 18-19.45. Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R, Gornowicz E.,Nowaczewski S. (2013). Fusarium genus moulds and their mycotoxins in table eggscontent. IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Rozwój aparatury i prac naukowobadawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresieautomatyzacji procesów oraz w analityce”. Zakopane 15-17 października, ss. 100-101.46. Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R., Gornowicz E. (2013).Evaluation of microscopic fungi in table egg content. 18th Conference of YoungResearchers Section of Polish Society of Food Technologist, 2nd International Session“Quo vadis alimentum”, Poznań 14-16 maja, ss. 153.47. Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R., Gornowicz E.,Nowaczewski S. (2013). Ergosterol jako chemiczny wskaźnik zanieczyszczenia treści jajgrzybami mikroskopowymi. XXXVIII Międzynarodowe Seminarium NaukowoTechniczne „Chemistry for Agriculture”, Karpacz 1-4 grudnia, ss. 175.48. Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R., Gornowicz E.,Nowaczewski S. (2013). Microscopic fungi and mycotoxins in table eggs-model research.XXV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie Polskiego Oddziału WPSA, Zegrze 02-04 września, ss. 176-177.49. Szwaczkowski T., Mucha S., Grajewski B., Lisowski M., Gornowicz E., Radziszewska J.(2013). QTL Mapping in Ducks – Preliminary Results. BIT’s 4th Annual World DNA andGenome Day, Nanjing, 25-27 kwietnia, ss. 225.50. Wawro K., Badowski J., Kleczek K., Bielińska H., Wilkiewicz-Wawro E., Makowski W.,Kłos K. (2013). Równania regresji wielokrotnej do oceny umięśnienia gęsi rasy BiałaKołudzka®. Materiały Konferencyjne. Sympozjum Naukowo-Techniczne pt.: „Postęptechnologii mięsa. Nauka – Praktyce 2013”, Warszawa 05 grudnia, ss. 58-59.5Artykuły popularno-naukowe:51. Borys B., Milerski M., Niżnikowski R. (2013). Promocja mięsa owczego. Jak się to robi wnaszych górach … i w Czechach. Wiadomości Zootechniczne, LI, 2(277): 87-96.52. Gornowicz E. (2013). Prof. dr hab. Tadeusz Straszewski – wspomnienie. PolskieDrobiarstwo, 4: 26-28.53. Gornowicz E. (2013). Szkolenie – znaczenie starych ras zwierząt w chowie ekologicznym.Polskie Drobiarstwo, 2: 28-30.54. Gornowicz E., Lewko L. (2013). System chowu kaczek a ich cechy użytkowe i rzeźne.Wiadomości Drobiarskie, wrzesień/październik, ss. 4-10.55. Gornowicz E., Węglarzy K., Bereza M. (2013). Wybrane cechy fizyczne jaj kurutrzymywanych zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego. Polskie Drobiarstwo, 5:8-12.56. Lewko L. (2013). A może tak gęsie jajeczko?. Polskie Drobiarstwo, 6/13: 64-65.57. Lewko L. (2013). Małe jest… pyszne. Polskie Drobiarstwo, 2/13: 54-55.58. Lewko L. (2013). O pisankach i nie tylko… Polskie Drobiarstwo, 3/13: 52-56.59. Lewko L. (2013). Strusie jajo-gigantyczny rarytas. Polskie Drobiarstwo, 9/13: 57-59.60. Lewko L., Gornowicz E. (2013). Henryk Wcisło – wspomnienie. Polskie Drobiarstwo,12/13: 58-60.61. Lewko L., Gornowicz E. (2013). Jaja wybranych krajowych rodów kur nieśnych –parametry fizyczne. Wiadomości Drobiarskie, lipiec/sierpień, ss. 10-12.62. Lewko L., Gornowicz E. (2013). Ocena cech jakości jaj wybranych krajowychmieszańców użytkowych kur nieśnych. Wiadomości Drobiarskie, maj/czerwiec, ss. 17-20.Inne:1. Gornowicz E., Lewko L. (2013). Wartość użytkowa i rzeźna kaczek w zależności odsystemu chowu. Wyniki oceny wartości użytkowej drobiu w 2012 roku. KRD-IGWarszawa 2013, ss. 218-224.2. Gornowicz E., Nowaczewski S. (2013). Rodzime gęsi odmian południowych – w chowieprzydomowym. Instrukcja wdrożeniowa, IZ PIB Kraków, i-2/2013, ss. 1-24.3. Gornowicz E., Węglarzy K., Nowaczewski S. (2013). Rodzime gęsi odmianpołudniowych w chowie ekologicznym. IZ PIB Kraków, Instrukcja wdrożeniowa i-3/2013, ss. 1-44.4. Lewko L. (2013). Konsumpcyjne jaja kurze – wyróżniki kształtujące jakość. Broszurawdrożeniowa, 2/2013; ISBN 978-83-7607-292-0, ss. 20.5. Lewko L., Gornowicz E. (2013). Analiza cech fizycznych jaj wybranych krajowychrodów kur nieśnych. Wyniki oceny wartości użytkowej drobiu w 2012 roku. KRD-IGWarszawa 2013, ss. 146-152.6. Lewko L., Gornowicz E. (2013). Ocena cech jakości jaj wybranych krajowychmieszańców użytkowych kur nieśnych. Wyniki oceny wartości użytkowej drobiu w 2012roku. KRD-IG Warszawa 2013, ss. 153-159.7. Lisowski M., Wencek E. (2013). Wyniki oceny wartości użytkowej i hodowlanejpopulacji drobiu objętych programem ochrony zasobów genetycznych zwierząt. ZespółWydawnictw i Poligrafii IZ PIB, ss.38-63.6