koluda@izoo.krakow.pl
+48 52 351 33 91
2014Prace oryginalne i monografie:1. Bernacka H., Chwalna A., Jarzynowska A. (2014). Consumer assessment of yogurts madefrom sheep’s, goat’s, cow’s and mixed milk. Acta Scientiarum Polonarum, Zootechnica,13, 1: 19-28.2. Bielińska H., Kłopotek E., Węglarzy K. (2014). Chów gęsi w gospodarstwieekologicznym. Poradnik Rolnika Ekologicznego. Monografia pod red. K. Węglarzego,Wyd. II-uzupełnione i rozszerzone, 2014, ZD IZ-PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o.: 224-226.3. Borys B., Dymnicki E., Słoniewska D., Milerski M. (2014). Influence of separation fromlambs and litter size on milk yield and milk composition in Kołuda ewes. RocznikiNaukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 10, 2: 19-28.4. Borzuta K., Borys B., Lisiak D., Grześkowiak E., Janiszewski P., Powałowski K, LisiakB. (2014). Jakość mięsa, profil kwasów tłuszczowych i wartość rzeźna jagniąt żywionychintensywnie z udziałem ubocznych produktów biopaliw. Żywność. Nauka. Technologia.Jakość, 6(97), 1: 10-22.5. Gornowicz E., Lewko L., Książkiewicz J., Szukalski G. (2014). Stacja ZasobówGenetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach – dawniej i dzisiaj. Monografia.Wydawnictwa IZ PIB, ss.1-55.6. Gornowicz E., Węglarzy K., Bereza M. (2014). Chów drobiu grzebiącego zgodnie zwymogami rolnictwa ekologicznego. Poradnik Rolnika Ekologicznego. Monografia podred. K. Węglarzego, Wyd. II-uzupełnione i rozszerzone, ZD IZ-PIB Grodziec Śląski Sp. zo.o.: 206-223.7. Krawczyk J., Obrzut J., Zwierzyński R. (2014). Analiza wyników użytkowości iefektywnej wielkości populacji krajowych gęsi czterech odmian południowych. Rocz.Nauk. Zoot., 41, 2: 107-118.8. Lewko L., Gornowicz E. (2014). Kształtowanie się wytrzymałości i odkształceniaelastycznego skorupy jaj kaczek pochodzących z wybranych stad zachowawczych. Wiad.Zoot. R. LII, 1: 20-28.9. Lisowski M. (2014). Analiza zmienności genetycznej kur szacowanej metodami genetykiilościowej i molekularnej. (praca habilitacyjna) Monografie i rozprawy. Wyd. IZ PIBKraków, ss. 1-118.10. Mucha S., Gornowicz E., Lisowski M., Grajewski B., Radziszewska J., Szwaczkowski T.(2014). Genetic parameters of carcass traits in ducks from crossbred population. Ann.Anim. Sci., 1: 43-53.11. Mucha S., Grajewski B., Gornowicz E., Lisowski M., Radziszewska J., Szwaczkowski T.(2014). Mapping quantitative trait loci affecting some carcass and meat traits in duck(Anas platyrhynchos). J Appl Genetics, 55: 497-503Referaty i doniesienia na konferencje naukowe:1. Borys B. (2014). Jagnięcina – dietetyczne mięso niszowe z perspektywy producenta ikonsumenta. Materiały Seminaryjne nt. „Produkcja żywności w oparciu o wysokiejjakości surowce pochodzenia zwierzęcego” Warmińsko-Mazurski Ośrodek DoradztwaRolniczego w Olsztynie, ss. 8-18.2. Borys B., Knapik J., Pękala J., Bodkowski R. (2014). Zawartość L-karnityny w surowej ipieczonej jagnięcinie w zależności od rodzaju zielonki w dawce. LXXIX Zjazd NaukowyPTZ „Systemy Produkcji Zwierzęcej w XXI wieku”, Siedlce 15-17 września, s. 200.3. Borys B., Niżnikowski R., Świątek M., Ślęzak M. (2014). Skład chemiczny oraz barwatkanki mięśniowej i podrobów jagniąt . Cz. III Wpływ metody tuczu. LXXIX ZjazdNaukowy PTZ „Systemy Produkcji Zwierzęcej w XXI wieku”, Siedlce 15-17 września, s.199.4. Borys B., Niżnikowski R., Świątek M., Ślęzak M. (2014). Skład chemiczny oraz barwatkanki mięśniowej i podrobów jagniąt . Cz. III Wpływ produktów ubocznych biopaliw.LXXIX Zjazd Naukowy PTZ „Systemy Produkcji Zwierzęcej w XXI wieku”, Siedlce 15-17 września, s. 201.5. Gornowicz E. (2014). The use of feed enzymes in broiler chicken diets as related tocarcass meatiness. 6th International Conference on the ”QUALITY AND SAFETY INFOOD PRODUCTION CHAIN”, Wrocław, 26-27czerwca, ss. 57-58.6. Gornowicz E., Lewko L. (2014). Factors influencing sensory quality of goose meat. VIMiędzynarodowa Konferencja z cyklu: ”QUALITY AND SAFETY IN FOODPRODUCTION CHAIN”, Wrocław, 26-27 czerwca, ss. 59.7. Gornowicz E., Lewko L., Pietrzak M. (2014). Wpływ stosowania tuczu owsianego nacechy fizyczne mięsa gęsi. Sympozjum „Postęp w technologii mięsa. Nauka-Praktyce2014” XLI Dni Przemysłu Mięsnego, Warszawa, 22 maja, ss. 30-31.8. Gornowicz E., Lewko L., Szablewski T. (2014). Fatty acid profile of breast muscle ingeese. 6th International Conference on the ”QUALITY AND SAFETY IN FOODPRODUCTION CHAIN”, Wrocław, 26-27 czerwca, ss. 60.9. Gornowicz E., Szukalski G., Zwierzyński R. (2014). Stacja Zasobów GenetycznychDrobiu Wodnego w Dworzyskach – dzisiaj. Ogólnopolskie Seminarium Naukowe„Współczesne polskie drobiarstwo”, Dworzyska, 05 września, ss. 101-109.10. Gornowicz E., Szwaczkowski T., Pietrzak M., Mucha S., Radziszewska J., Graczyk M.(2014). Physical characteristics of leg muscles from Pekin-type duck hybrids. XXVIMiędzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA, Kazimierz Dolny, 8-10 września,ss. 204-20511. Gornowicz E., Szwaczkowski T., Pietrzak M., Mucha S., Radziszewska J., Graczyk M.(2014). Jakość mięśni piersiowych mieszańców kaczek typu pekin. Sympozjum „Postęp wtechnologii mięsa. Nauka-Praktyce 2014” XLI Dni Przemysłu Mięsnego, Warszawa, 22maja, ss. 25-29.12. Gornowicz E., SzwaczkowskiT., Pietrzak M., Mucha S., Graczyk M. (2014). Colour ofmeat from broiler ducks. 6th International Conference on the ”QUALITY AND SAFETYIN FOOD PRODUCTION CHAIN”, Wrocław, 26-27 czerwca, ss. 61.13. Gornowicz E., Węglarzy K., Lewko L., Szablewski T. (2014). Cechy rzeźne i mięsnekurcząt z chowu ekologicznego. Sympozjum „Postęp w technologii mięsa. NaukaPraktyce 2014” XLI Dni Przemysłu Mięsnego, Warszawa, 22 maja, ss.32-33.14. Grochowska E., Wojciechowska A., Borys B., Mroczkowski S. (2014). Analiza SNP wgenie miostatyny owiec. LXXIX Zjazd Naukowy PTZ „Systemy Produkcji Zwierzęcej wXXI wieku”, Siedlce 15-17 września, 204.15. Grochowska E., Wojciechowska A., Borys B., Mroczkowski S. (2014). Badania nadpolimorfizmem eksonu 10. genu kalpaliny 3 (CPN3) owiec. LXXIX Zjazd Naukowy PTZ„Systemy Produkcji Zwierzęcej w XXI wieku”, Siedlce 15-17 września, s. 205.216. Kłopotek E. (2014). Gęś Biała Kołudzka – polski hit eksportowy i elitarny produktkulinarny na polskim stole. Materiały Seminaryjne nt. „Produkcja żywności w oparciu owysokiej jakości surowce pochodzenia zwierzęcego” Warmińsko-Mazurski OśrodekDoradztwa Rolniczego w Olsztynie, ss. 19-26.17. Knapik J., Borys B., Pieszka M., Kłopotek E., Jarzynowska A. (2014). Wpływ rodzajuzielonki i początkowej masy ciała jagniąt na wyniki tuczu. LXXIX Zjazd Naukowy PTZ„Systemy Produkcji Zwierzęcej w XXI wieku”, Siedlce 15-17 września, s. 209.18. Lewko L. (2014). Historia dworu w Dworzyskach. Ogólnopolskie Seminarium Naukowe„Współczesne polskie drobiarstwo”, Dworzyska, 05 września, ss. 91-100.19. Lewko L., Gornowicz E. (2014). Effect of weight of consumption eggs on their qualityparameters. 6th International Conference on the ”QUALITY AND SAFETY IN FOODPRODUCTION CHAIN”, Wrocław, 26-27 czerwca, ss. 94.20. Lewko L., Gornowicz E. (2014). Kształtowanie się tekstury mięsa gęsi w zależności odpłci. Sympozjum „Postęp w technologii mięsa. Nauka-Praktyce 2014” XLI Dni PrzemysłuMięsnego, Warszawa, 22 maja, ss. 34-35.21. Lewko L., Gornowicz E., Nowaczewski S., Szablewski T. (2014). Comparative analysisof eggshell quality traits of ducks from conservation flocks. XXVI MiędzynarodoweSympozjum Drobiarskie PO WPSA, Kazimierz Dolny, 8-10 września, ss. 200-201.22. Lewko L., Gornowicz E., Pietrzak M. (2014). Kształtowanie się barwy mięsa drobiuwodnego. Sympozjum „Postęp w technologii mięsa. Nauka-Praktyce” XLI Dni PrzemysłuMięsnego, Warszawa, 22 maja, ss. 36-37.23. Lewko. L., Gornowicz E. (2014). Comparative analysis of interior egg from selectedflocks of ducks. 6th International Conference on the ”QUALITY AND SAFETY INFOOD PRODUCTION CHAIN”, Wrocław, 26-27 czerwca, ss. 93.24. Mucha S., Lisowski M., Grajewski B., Gornowicz E., Szwaczkowski T. (2014).Nonadditive QTL effects on meat quality traits in ducks. XXVI MiędzynarodoweSympozjum Drobiarskie PO WPSA, Kazimierz Dolny, 8-10 września, ss. 202-203.25. Niżnikowski R, Borys B., Świątek M., Ślęzak M. (2014). Skład chemiczny oraz barwatkanki mięśniowej i podrobów jagniąt . Cz. I Wpływ wypasu na pastwisku. LXXIX ZjazdNaukowy PTZ „Systemy Produkcji Zwierzęcej w XXI wieku”, Siedlce 15-17 września, s.211.26. Pakulski T., Biel P., Jarzynowska A. (2014). Obserwacje nad występowaniem barwnychtypów umaszczenia w stadzie merynosa odmiany barwnej w latach 2002-2011. LXXIXZjazd Naukowy PTZ „Systemy Produkcji Zwierzęcej w XXI wieku”, Siedlce 15-17września 2014, s. 215. Pakulski T., Jarzynowska A. (2014). Obserwacje nad wpływemdodatku ziół na skład i wartość odżywczą owczych serów półtwardych dojrzewających.LXXIX Zjazd Naukowy PTZ „Systemy Produkcji Zwierzęcej w XXI wieku”, Siedlce 15-17 września, s. 216.27. Szwaczkowski T., Mucha S., Grajewski B., Gornowicz E., Lisowski M., Radziszewska J.(2014). Genetic linkage map of chromosome 1 in duck (Anas platyrhynchos). XIVthEuropean Poultry Conference, Stavanger, Norwegia, 23-27 czerwca, ss. 425.28. Świątek M., Niżnikowski R., Borys B., Ślęzak M. (2014). Barwa tkanki mięśniowej orazwybranych podrobów jagniąt w zależności od genotypu. LXXIX Zjazd Naukowy PTZ„Systemy Produkcji Zwierzęcej w XXI wieku”, Siedlce 15-17 września, s. 226.29. Świątek M., Niżnikowski R., Borys B., Ślęzak M. (2014). Podstawowy skład chemicznytkanki mięśniowej oraz wybranych podrobów jagniąt w zależności od genotypu. LXXIX3Zjazd Naukowy PTZ „Systemy Produkcji Zwierzęcej w XXI wieku”, Siedlce 15-17września, s. 227.30. Tomczyk Ł., Szablewski T., Gornowicz E., Cegielska-Radziejewska R. (2014).Ecological laying hens management system in maintaining the welfare. The 9thInternational Conference of Young Naturalists from Biotechnology to EnvironmentalProtection. The interdisciplinary meeting of young naturalists, Zielona Góra, 06-08listopada, ss. 181.Artykuły popularno-naukowe:1. Badowski J., Kłos K., Bielińska H. 2014. Efektywność ekonomiczna chowu gęsiowsianych. Polskie Drobiarstwo, 9: 40-44.2. Borys B. (2014). Jagnięcina promowana w górach i na nizinach. Bilans Dodatni, 3(33), s.57.3. Borys B., Lenart P. (2014). Promocja mięsa owczego. Cz. II. Jak się to robi na nizinach.Wiadomości Zootechniczne, LII, 2: 83-100.4. Gornowicz E. (2014). Dla miłośników natury – Dolina Ptaków. Pol. Drob., 08: 62-63.5. Gornowicz E. (2014). Ogólnopolskie Seminarium Naukowe „Współczesne polskiedrobiarstwo” (Dworzyska, 05 września 2014 r.), Wiad. Zoot. , 4: 185-1886. Gornowicz E. (2014). Seminarium “Współczesne polskie drobiarstwo” w Dworzyskach.Pol. Drob., 10: 62-64.7. Gornowicz E. (2014). Uroczystość w Stacji Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego wDworzyskach. Wiad. Drob., wrzesień/październik: 12-15.8. Gornowicz E., Lewko L. (2014). Jakość sensoryczna mięśni piersiowych i nóg krajowychgęsi odmian południowych. Wiad. Drob. lipiec/sierpień: 13-16.9. Gornowicz E., Lewko L., Szablewski T. (2014). Parametry żółtka jaj kur żywionychzgodnie z wymaganiami rolnictwa ekologicznego. Wiadomości Drobiarskie,marzec/kwiecień: 19-24.10. Lewko L., Gornowicz E. (2014). Ocena jakości jaj kur nieśnych utrzymywanych wwarunkach gospodarstwa ekologicznego. WD listopad/grudzień: 32-35.11. Skowronek B., Borys B. (2014). Gospodarstwo „Ciche Wody” Anny i WojciechaOczkowskich – atrakcje agro-turystyczne i edukacyjne. Bieżące Informacje, 7-8(304): 29-30.Inne:1. Badowski J. (2014). Efektywność ekonomiczna chowu gęsi owsianych. Broszuraupowszechnieniowa – praca zbiorowa „Owsiana gęś Biała Kołudzka – warunki chowu,wartość odżywcza oraz przydatność kulinarna mięsa i tłuszczu”. Wyd. KujawskoPomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, 13-14.2. Bielińska H. (2014). 11 listopada – Poradnik Świętowania. Wyd. SOS MUSIC RemigiuszTrawiński i Wojciech Zaguła sp.j. Toruń, 52-55.3. Bielińska H. (2014). Kołudzka gęsina dobrze smakuje a czy zdrowie nam ratuje? Broszuraupowszechnieniowa – praca zbiorowa „Owsiana gęś Biała Kołudzka – warunki chowu,wartość odżywcza oraz przydatność kulinarna mięsa i tłuszczu”. Wyd. KujawskoPomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, 15-16.4. Bielińska H., Wojciechowski J, Zaguła B. (red.). (2014). ABC Przyzagrodowej Hodowli4Gęsi. Poradnik wydany w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”.Toruń.5. Calik J., Zwierzyński R. (2014). Wyniki oceny wartości użytkowej stad zachowawczychgęsi utrzymywanych w stacji zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach(IZ PIB). Wyniki oceny wartości użytkowej i hodowlanej populacji drobiu objętejprogramem ochrony zasobów genetycznych zwierząt. ISSN 2080-0991. Rok X: 46-83.6. Calik J., Zwierzyński R. (2014). Wyniki oceny wartości użytkowej stad zachowawczychkaczek utrzymywanych w stacji zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego wDworzyskach (IZ PIB). Wyniki oceny wartości użytkowej i hodowlanej populacji drobiuobjętej programem ochrony zasobów genetycznych zwierząt. ISSN 2080-0991. Rok X:93-110.7. Gornowicz E. (2014). Ekologiczny chów drobiu wodnego. Broszura wdrożeniowa b-2/2014, Balice: 40 s.8. Gornowicz E., Lewko L. (2014). Ocena cech sensorycznych mięsa krajowych gęsi odmianpołudniowych. Wyniki oceny wartości użytkowej drobiu w 2013 roku. KRD-IG,Warszawa, ss. 188-192.9. Gornowicz E., Lewko L. (2014). Współczesne polskie drobiarstwo., ISBN 83-60272-17-4, Grafikon-Druk s.c. Poznań, ss. 1- 110.10. Kłos K. (2014). Warunki chowu gęsi owsianych Białych Kołudzkich®. Broszuraupowszechnieniowa – praca zbiorowa „Owsiana gęś Biała Kołudzka – warunki chowu,wartość odżywcza oraz przydatność kulinarna mięsa i tłuszczu”. Wyd. KujawskoPomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, 4-6.11. Lewko L., Gornowicz E. (2014). Jakość jaj pozyskanych metodami ekologicznymi wzależności od pochodzenia kur nieśnych. Wyniki oceny wartości użytkowej drobiu w2013 roku. KRD-IG, Warszawa, ss. 141-145.5