koluda@izoo.krakow.pl
+48 52 351 33 91
2015Prace oryginalne i monografie:1. Borys B. (2015). Modyfikacje prozdrowotne mięsa jagnięcego – możliwości iograniczenia. Wiadomości Zootechniczne, LIII, 4, 97-108.2. Gornowicz E., Szukalski G. (2015). Mięso kacze – wybranezagadnienia krajowej produkcji. Pol. Drob., 8: 2-10.3. Gornowicz E., Szwaczkowski T., Pietrzak M., Graczyk M. (2015).Wpływ masy tuszki na barwę mięsa kaczek typu pekin. ŻNTJ, 4: 60-72.4. Gornowicz E., Węglarzy K., Lewko L. (2015). Wynikiekologicznego odchowu kurcząt rzeźnych żywionych mieszanką paszową z dodatkiemziół. Wiad. Zoot. 3: 93-102.5. Lewko L. (2015). Parametry kształtujące jakość konsumpcyjnychjaj kurzych – cz. I. Polskie Drobiarstwo, 4, s. 69-70.6. Lewko L. (2015). Parametry kształtujące jakość konsumpcyjnychjaj kurzych – cz. II. Polskie Drobiarstwo, 5, s. 68-70.7. Lewko L. (2015). Parametry kształtujące jakość konsumpcyjnychjaj kurzych – cz. III. Polskie Drobiarstwo, 6, s. 59-63.8. Lewko L., Gornowicz E. (2015). Dodatki pochodzenia roślinnegow żywieniu kur a cechy fizyczne skorupy jaja. Nauka Przyr. Technol., 9, 2,#27.9. Lewko L., Gornowicz E. (2015). Żywienie ptaków – możliwościkształtowania się jakości białka jaja kurzego z uwzględnieniem właściwości lizozymu.Wiad. Zoot. 4: 16-24.10. Moliński K., Szwaczkowski T., Gornowicz E., Lisowski M.,Grajewski B., Dobek A. (2015). New aproach for the detection of loci determining duckmeat quality. Archive fur Geflugelkunde/Europ. Poult. Sci., 79: DOI10.1399/eps.2015.98.Referaty i doniesienia na konferencje naukowe:1. Borys B., Grochowska E., Pękala J., Bodkowski R., Mroczkowski S. (2015).Zawartość L-karnityny w surowej i grilowanej jagnięcinie w zależności od masy ubojoweji grupy ojcowskiej. LXXX Zjazd Naukowy PTZ „Produkty Lokalne PochodzeniaZwierzęcego Szansą Rozwoju Regionalnego”, Bydgoszcz 21-23 września, 78.2. Borys B., Jarzynowska A. (2015). Efekty produkcyjne dodatku ziół przy letnimżywieniu dojonych owiec kołudzkich. Konferencja Naukowa „Obecne i przyszłościowewykorzystanie ras owiec wytworzonych w Polsce po II wojnie światowej” Poznań 24-25czerwca, 56.3. Borys B., Jarzynowska A. (2015). Plenno-mleczna owca kołudzka –wytworzenia, użytkowość, perspektywy. Konferencja Naukowa „Obecne i przyszłościowewykorzystanie ras owiec wytworzonych w Polsce po II wojnie światowej” Poznań 24-25czerwca, 42-43.4. Borys B., Kłopotek E. (2015). Wpływ rodzaju zielonki i komponentów oleistychw dawce na wyniki tuczu i wartość rzeźną jagniąt. LXXX Zjazd Naukowy PTZ „ProduktyLokalne Pochodzenia Zwierzęcego Szansą Rozwoju Regionalnego”, Bydgoszcz 21-23września, 79.5. Borys B., Lenart P., Kłopotek E., Lisiak D., Borzuta K. (2015). Ocenakonsumencka produktów z mięsa jagnięcego w zależności od stosowania w dawceproduktów ubocznych biopaliw. Sympozjum „Postęp w Technologii Mięsa. NaukaPraktyce”, Warszawa 21 maja, 29-30.6. Borys B., Niżnikowski R., Świątek M., Kuczyńska B. (2015). The cholesterolcontent in meat, fat and giblets of lambs depending on the breed and feeding. Book ofAbstracts of the 66th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science,Warsaw, 31 August – 4 September, Book of Abstracts No. 21, 475.7. Borys B., Pękala J., Bodkowski R., Knapik J., Pieszka M., Czyż K. (2015). Thecontent of l-carnitine in raw, roasted and grilled lamb meat depending on the type offorage in ration. 4th International Conference on “Trends in Meat and Meat ProductsManufacturing”, Krakow 11-12 June, 20.8. Borys B., Świątek M., Niżnikowski R. (2015). Udział podstawowych grupkwasów tłuszczowych w tłuszczu mięsa i podrobów jagniąt. Część III. Wpływ metodytuczu. LXXX Zjazd Naukowy PTZ „Produkty Lokalne Pochodzenia Zwierzęcego SzansąRozwoju Regionalnego”, Bydgoszcz 21-23 września, 80.9. Gornowicz E., Lewko L., Bielińska H., Pietrzak M. (2015). Texture traits ofmeat from geese of different origins. XXVII Międzyn. Sympozjum Drob. PO WPSA,Bydgoszcz: 126-128.10. Grochowska E., Borys B., Lisiak D., Mroczkowski S. (2015). Association ofcalpain, small subunit 1 gene polymorphism with drip loss and cooking loss in sheep.Book of Abstracts of the 66th Annual Meeting of the European Federation of AnimalScience, Warsaw, 31 August – 4 September 2015, Book of Abstracts No. 21, 515.11. Grochowska E., Borys B., Mroczkowski S. (2015). Związek polimorfizmu w 1.intronie genu miostatyny (MSTN) z masą ciała jagniąt merynosa barwnego. LXXX ZjazdNaukowy PTZ „Produkty Lokalne Pochodzenia Zwierzęcego Szansą RozwojuRegionalnego”, Bydgoszcz 21-23 września 2015, 84. Jarzynowska A., Borys B. (2015).Wpływ dodatku ziół do letniej diety owiec na skład frakcji lipidowej ich mleka. LXXXZjazd Naukowy PTZ „Produkty Lokalne Pochodzenia Zwierzęcego Szansą RozwojuRegionalnego”, Bydgoszcz 21-23 września, 86.12. Grochowska E., Wojciechowska A., Borys B., Mroczkowski S. (2015). Effectsof polymorphism in the ovine calpain 3 gene (CAPN3) on growth traits in coloured PolishMerino Sheep. 4th International Conference on “Trends in Meat and Meat ProductsManufacturing”, Krakow 11-12 June , 20.13. Grześkowiak E., Lisiak D., Janiszewski P., Borys B. (2015). Skład chemiczny icechy fizyko-chemiczne mięsa jagnięcego w zależności od rodzaju zielonki i udziałuproduktów ubocznych biopaliw w dawce. Sympozjum „Postęp w Technologii Mięsa.Nauka-Praktyce 2015”, Warszawa 21 maja, 27-28.14. Jarzynowska A., Borys B. (2015). Efekty produkcyjne dodatku ziół przyzimowym żywieniu dojonych owiec merynosa barwnego. Konferencja Naukowa „Obecnei przyszłościowe wykorzystanie ras owiec wytworzonych w Polsce po II wojnieświatowej” Poznań 24-25 czerwca, 59.15. Jarzynowska A., Borys B. (2015). Wpływ dodatku ziół do zimowej diety owiecna skład frakcji lipidowej ich mleka. LXXX Zjazd Naukowy PTZ „Produkty LokalnePochodzenia Zwierzęcego Szansą Rozwoju Regionalnego”, Bydgoszcz 21-23 września,87.16. Kaczor U., Borys B., Połtowicz K., Maniurska A., Nowak J. (2015). Wpływstosowania DDGS i Dodatku witaminy E w tuczu jagniąt merynosa polskiego odmianybarwnej na teksturę mięsa. Konferencja Naukowa „Obecne i przyszłościowewykorzystanie ras owiec wytworzonych w Polsce po II wojnie światowej” Poznań 24-25czerwca, 60.17. Kłopotek E., Bielińska H., Borys B. (2015). The National Research Institute ofAnimal Production Kołuda Wielka Experimental Station. Animal Production Review,Special Issue 66th EAAP Annual Meeting, 20.18. Lewko L., Gornowicz E. (2015). Comparative characteristics of P-9 and K-2duck eggs from three laying periods. XXVII Międzyn. Sympozjum Drob. PO WPSA,Bydgoszcz: 158-160.19. Lewko L., Gornowicz E., Nowaczewski S. (2015). Physical characteristics ofeggs from ducks during two years of productive life. XXVII Międzyn. Sympozjum Drob.PO WPSA, Bydgoszcz: 160-162.20. Niżnikowski R., Borys B., Świątek M. (2015). Udział podstawowych grupkwasów tłuszczowych w tłuszczu mięsa i podrobów jagniąt. Część I. Wpływ wypasu napastwisku. LXXX Zjazd Naukowy PTZ „Produkty Lokalne Pochodzenia ZwierzęcegoSzansą Rozwoju Regionalnego”, Bydgoszcz 21-23 września, 92.21. Nowaczewski S., Wojciechowska M., Lewko L. (2015). Effect of housingsystem and age on eggshell quality of laying hens. XXVII Międzyn. Sympozjum Drob.PO WPSA, Bydgoszcz: 150-151.22. Pakulski T. (2015). Merynos polski odmiany barwnej. Konferencja Naukowa„Obecne i przyszłościowe wykorzystanie ras owiec wytworzonych w Polsce po II wojnieświatowej” Poznań 24-25 czerwca, 39-41.23. Świątek M., Borys B., Niżnikowski R. (2015). Udział podstawowych grupkwasów tłuszczowych w tłuszczu mięsa i podrobów jagniąt z uwzględnieniem ichgenotypu. LXXX Zjazd Naukowy PTZ „Produkty Lokalne Pochodzenia ZwierzęcegoSzansą Rozwoju Regionalnego”, Bydgoszcz 21-23 września, 101.24. Świątek M., Borys B., Niżnikowski R. (2015). Udział podstawowych grupkwasów tłuszczowych w tłuszczu mięsa i podrobów jagniąt. Część II. Wpływ ubocznychproduktów biopaliw. LXXX Zjazd Naukowy PTZ „Produkty Lokalne PochodzeniaZwierzęcego Szansą Rozwoju Regionalnego”, Bydgoszcz 21-23 września, 102.25. Świątek M., Borys B., Niżnikowski R., Puppel K. (2015). The vitamin A and Econtent in meat, fat and giblets of lambs depending on the breed and feeding. Book ofAbstracts of the 66th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science,Warsaw, 31 August – 4 September, Book of Abstracts No. 21, 476.Artykuły popularno-naukowe:1. Gornowicz E. (2015). Postęp w produkcji mięsa kurcząt brojlerów. Wiad. Drob.maj/czerwiec: 12-16.2. Gornowicz E. (2015). Przyroda nieopodal nas. Wiad. Drob. 3/4: 43-44.3. Gornowicz E., Lewko L. (2015). Mięso gęsie – kształtowanie się krajowej produkcji ispożycia oraz charakterystyka cech rzeźnych i mięsnych gęsi o zróżnicowanympochodzeniu. Wiad. Drob. listopad/grudzień: 16-21.4. Gornowicz E., Zwierzyński R. XXVII Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych wPoznaniu – majówka z czempionami. Pol. Drob., 7: 68-70.5. Lewko L. (2015). Piegus czyli indycze jajo. Polskie Drobiarstwo, 1/15, s. 32-33.6. Lewko L., Gornowicz E. (2015). Charakterystyka jaj kaczek o zróżnicowanympochodzeniu. Wiad. Drob. lipiec/sierpień: 11-14.Inne:1. Badowski J. (2015). Hodowla gęsi Białej Kołudzkiej® w Instytucie Zootechniki –Państwowym Instytucie Badawczym. Broszura upowszechnieniowa. „Hodowla i tuczdrobiu wodnego w Polsce”. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wMinikowie, 5-8.2. Bielińska H. (2015). Dobrostan gęsi w chowie przyzagrodowym. Gęś Biała Kołudzka.Broszura upowszechnieniowa. Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi przy wsparciuEuropejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich orazWojewództwa Kujawsko-Pomorskiego, ss. 15.3. Bielińska H., Kłos K., Sandecki R. (2015). Zasady odchowu i tuczu owsianego gęsiBiałych Kołudzkich®. Broszura upowszechnieniowa. „Hodowla i tucz drobiu wodnego wPolsce”. Wyd. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, 9-12.4. Calik J., Zwierzyński R. (2015). Wyniki oceny wartości użytkowej stad zachowawczychgęsi utrzymywanych w Stacji Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach(IZ PIB) W: Wyniki oceny wartości użytkowej i hodowlanej populacji drobiu objętychprogramem ochrony zasobów genetycznych zwierząt. ISSN 2080-0991. Rok XI, s: 41-77.5. Calik J., Zwierzyński R. (2015). Wyniki oceny wartości użytkowej stad zachowawczychkaczek utrzymywanych w Stacji Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego wDworzyskach (IZ PIB) W: Wyniki oceny wartości użytkowej i hodowlanej populacjidrobiu objętych programem ochrony zasobów genetycznych zwierząt. ISSN 2080-0991.Rok XI, s: 88-103.6. Gornowicz E., Lewko L. (2015). Kaczki – mięso. Produkcja-spożycie-tradycja. IZ PIBBalice, Broszura upowszechnieniowa b-5/2015. ISBN 978-83-7607-242-5, ss. 24.7. Gornowicz E., Lewko L. (2015). Porównanie wydajności rzeźnej i mięsnej gęsiróżniących się pochodzeniem. w: Wencek E. (red.), Kałużna I., Koźlecka M., Miszkiel I.,Pałyszka M., Prokopiak H., Radziszewska J., Suchocki W., Winiarski K., Adamski M.,Kuźniacka J. Wyniki Oceny Wartości Użytkowości Drobiu w 2014 roku. KRD IG,Warszawa: 178-182.8. Lewko L. (2015). Jakość jaj kaczek – parametry fizyczne. IZ PIB Balice, Broszuraupowszechnieniowa b-6/2015. ISBN 97-83-7607-246-3,ss. 32.9. Lewko L., Gornowicz E. (2015). Ocena cech fizycznych jaj kaczych wybranych stadzachowawczych w końcowym okresie nieśności. w: Wencek E. (red.), Kałużna I.,Koźlecka M., Miszkiel I., Pałyszka M., Prokopiak H., Radziszewska J., Suchocki W.,Winiarski K., Adamski M., Kuźniacka J. Wyniki Oceny Wartości Użytkowości Drobiu w2014 roku. KRD IG, Warszawa: 201-207.