koluda@izoo.krakow.pl
+48 52 351 33 91
Wykaz 2017 – Ewa Gornowicz1. Gornowicz E., Lewko L., Lisowski M., Grajewski B., Zwierzyński R. (2017). Gęsi garbonose, rypińskie ipomorskie. Polskie Drobiarstwo, 2: 2-7.2. Lewko L., Gornowicz E., Pietrzak M., Korol W. (2017). The effect of origin, sex and feeding on sensoryevaluation and some quality characteristics of goose meat from Polish native flocks. Annals of AnimalsScience, DOI: 10.1515/aoas-2017-0001, , volume 17 no 4: 1185-1196.3. Dobek A., Gornowicz E., Moliński K., Grajewski B., Lisowski M., Szwaczkowski T. (2017). Successfulidentification of duck genome region determining desirable uniformity of meat performance traits. BrazilianJournal of Poultry Science, volume 19 no 3: 437-444.4. Kryza A., Gornowicz E., Pietrzak M., Lewko L. (2017). Analiza wartości rzeźnej i jakości mięsa indyków.w: Rolnictwo XXI wieku. Problemy i wyzwania 2017. pod red. Łuczyckiej D., ISBN 978-83-945311-2-6,Idea Knowledge Future, Wrocław: 335-344.5. Lewko L., Gornowicz E., Zwierzyński R. (2017). Bioróżnorodność kur nieśnych w warunkach chowuekologicznego i konwencjonalnego. w: Rolnictwo XXI wieku. Problemy i wyzwania 2017. pod red.Łuczyckiej D., ISBN 978-83-945311-2-6, Idea Knowledge Future, Wrocław: 354-364.6. Zwierzyński R., Gornowicz E., Lewko L., Pietrzak M. (2017). Badania porównawcze nad tuczem gęsikrajowych odmian południowych. w: Rolnictwo XXI wieku. Problemy i wyzwania 2017. pod red.Łuczyckiej D., ISBN 978-83-945311-2-6, Idea Knowledge Future, Wrocław: 376-386.7. Gornowicz E., Pietrzak M., Stanisławski D., Steppa R., Lewko L., Kryza A. (2017). Meat qualitycharacteristics of chickens organically and intensively reared. Roczniki Naukowe PTZ, 3: 33-41.8. Gornowicz E., Lewko L., Zwierzyński R., Szukalski G. (2017).Stacja Zasobów Genetycznych DrobiuWodnego w Dworzyskach. Monografia. Wyd. Grafikon Poznań, ISBN : 53 s.9. Kryza A., Gornowicz E., Pietrzak M., Lewko L. (2017). Analiza wartości rzeźnej i jakości mięsa indyków. IIKonf. Naukowa „Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania” Zbiór Abstraktów, ISBN 978-83-945311-1-9, 28-29.03. Krzyżowa: 21.10. Lewko L., Gornowicz E. (2017). Wykorzystanie bioróżnorodności kur nieśnych w chowie ekologicznym. IIKonf. Naukowa „Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania” Zbiór Abstraktów, ISBN 978-83-945311-1-9, 28-29.03. Krzyżowa: 23.11. Zwierzyński R., Gornowicz E., Lewko L., Pietrzak M. (2017). Badania porównawcze nad tuczem gęsikrajowych odmian południowych. II Konf. Naukowa „Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania” ZbiórAbstraktów, ISBN 978-83-945311-1-9, 28-29.03. Krzyżowa: 45.12. Gornowicz E., Lewko L., Szablewski T., Zwierzyński R. (2017). Wpływ systemu chowu gęsi na profilkwasów tłuszczowych mięśni piersiowych. Sympozjum Naukowo-Techniczne „Postęp w technologii mięsa.Nauka-Praktyce 2017” 18 maja, Warszawa: 45.13. Kryza A., Pietrzak M., Gornowicz E., Lewko L. (2017). Charakterystyka składu chemicznego mięsaindyków ciężkich. Sympozjum Naukowo-Techniczne „Postęp w technologii mięsa. Nauka-Praktyce 2017”18 maja, Warszawa: 46.14. Lewko L., Gornowicz E. (2017). Ocena konsumencka mięsa kaczek różnego pochodzenia. SympozjumNaukowo-Techniczne „Postęp w technologii mięsa. Nauka-Praktyce 2017” 18 maja, Warszawa: 47.15. Kryza A., Lewko L., Adamski M., Gornowicz E. Wpływ dodatku nasion czarnuszki w żywieniu kaczek naskład chemiczny mięsa. Sympozjum Naukowo-Techniczne „Postęp w technologii mięsa. Nauka-Praktyce2017” 18 maja, Warszawa: 48.16. Kryza A., Gornowicz E. (2017). Obecność bakterii Campylobacter w surowcu mięsnym. SympozjumNaukowo-Techniczne „Postęp w technologii mięsa. Nauka-Praktyce 2017” 18 maja, Warszawa: 49.201717. Lewko L., Gornowicz E., Zwierzyński R. (2017). Dodatek ziół w żywieniu a wartość rzeźna gęsi.Sympozjum Naukowo-Techniczne „Postęp w technologii mięsa. Nauka-Praktyce 2017” 18 maja, Warszawa:50.18. Kryza A., Gornowicz E., Lewko L. (2017 ).Analysis of some meat quality traits of ducks depending onsupplementation of black cumin. XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA „Naukapraktyce – Praktyka Nauce”, 18-20 września Tarnowo Podgórne: 128-129.19. Gornowicz E., Nowaczewski S., Lewko L., Zwierzyński R., Molinski K., Skotarczak E. (2017).Characteristics of slaughter value in geese depending on genotype and diet supplementation of herbs. XXIXMiędzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA „Nauka praktyce – Praktyka Nauce”, 18-20 wrześniaTarnowo Podgórne: 134-135.20. Zwierzyński R., Gornowicz E., Lewko L., Moliński K., Skotarczak E. (2017). Physical characteristics ofgoose meat depending on origin, sex and fattening method.. XXIX Międzynarodowe SympozjumDrobiarskie PO WPSA „Nauka praktyce – Praktyka Nauce”, 18-20 września Tarnowo Podgórne: 152-153.21. Lewko L., Gornowicz E., Pietrzak M., Kryza A. (2017). Comparative study of meat texture in some poultryspecies. XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA „Nauka praktyce – Praktyka Nauce”,18-20 września Tarnowo Podgórne: 180-181.22. Gornowicz E., Lewko L., Węglarzy K. (2017). Analiza cech jaj niosek czterech rodów odchowywanychekologicznie. LXXXII Zjazd Naukowy PTZ, ISBN 978-83-903017-608, 20-22 września, Poznań: 96.23. Gornowicz E., Lewko L., Zwierzyński R., Moliński K., Skotarczak E. (2017). Skład morfologiczny tuszkigęsi różniących się pochodzeniem. LXXXII Zjazd Naukowy PTZ, ISBN 978-83-903017-608, 20-22września, Poznań: 97.24. Gornowicz E., Lewko L., Zwierzyński R., Szablewski T. (2017). Analiza profilu kwasów tłuszczowychmięsa gęsi z chowu ekologicznego i tuczu owsianego. LXXXII Zjazd Naukowy PTZ, ISBN 978-83-903017-608, 20-22 września, Poznań: 98.25. Gornowicz E., Lewko L., Węglarzy K. (2017). Wykorzystanie mieszańców różniących się pochodzeniem wekologicznym chowie kurcząt. LXXXII Zjazd Naukowy PTZ, ISBN 978-83-903017-608, 20-22 września,Poznań: 99.26. Kryza A., Pietrzak M. Lewko L., Gornowicz E. (2017). Badania porównawcze cech fizycznych mięsakaczek typu pekin. LXXXII Zjazd Naukowy PTZ, ISBN 978-83-903017-608, 20-22 września, Poznań: 101.27. Lewko L., Gornowicz E. (2017). Cechy sensoryczne mięsa kaczek różnego genotypu. LXXXII ZjazdNaukowy PTZ, ISBN 978-83-903017-608, 20-22 września, Poznań: 102.28. Lewko L., Gornowicz E. (2017). Wpływ zróżnicowanego pochodzenia kaczek na cechy jakości skorupyjaja. LXXXII Zjazd Naukowy PTZ, ISBN 978-83-903017-608, 20-22 września, Poznań: 103.29. Pietrzak M., Kryza A., Stanisławski D., Steppa R., Gornowicz E, Lewko L. (2017). Charakterystyka jakościmięsa kurcząt rzeźnych odchowywanych ekologicznie i intensywnie. LXXXII Zjazd Naukowy PTZ, ISBN978-83-903017-608, 20-22 września, Poznań: 104.30. Lewko L., Gornowicz E. (20170. Masa jaja-jakość jaja. Wiad. Drob. styczeń/luty: 14 -18.31. Gornowicz E., Lewko L. (2017). Polska tradycja chowu gęsi i wykorzystania ich mięsa. Wiad. Drob.marzec/kwiecień:13-20.32. Lewko L., Gornowicz E. (2017). XLVII KONKURS Produkty Najwyższej Jakości. Pol. Drob. 08: 84.33. Lewko L. II Konferencja Naukowa „Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania”. Polskie Drobiarstwo,06/17, s. 82-83.Opracowania naukowe z listy filadelfijskiej1. Janiszewski Piotr, Grześkowiak Eugenia, Lisiak Dariusz, Borys Bronisław, BorzutaKarol, Oiśpiech Edward, Poławska Ewa (2016) The influence of thermal processing onthe fatty acid profile of pork and lamb meat fed diet with increased levels of unsaturatedfatty acids. Meat Science, 111, 161-167 (praca ukazała się drukiem w 2017 roku, nie byławykazana w dorobku z 2016 roku)2. Grochowska Ewa, Borys Bronisław, Grześkowiak Eugenia, Mroczkowski Sławomir(2017) Effect of the calpain amall subunit 1 gene (CAPNS1) polymorphism on meatquality traits in sheep. Small Ruminant Research, 150, 15-21.3. Grochowska Ewa, Borys Bronisław, Janiszewski Piotr, Knapik Jan, MroczkowskiSławomir (2017) Effect of the IGF-I gene polymorphism on growth, body size, carcassand meat quality traits in Coloured Polish Merino Sheep. Archives Animal Breeding, 60,161-173.Opracowania z listy MNiSW1. Borys Bronisław (2017) Produkty uboczne produkcji biodiesla a efekty tuczu i jakościmięsa jagniąt. Przegląd Hodowlany, 1, 15-18.2. Bronisław Borys, Knapik Jan (2017) Charakterystyka systemów chowu owiec i efektyodchowu jagniąt w gospodarstwach rodzinnych utrzymujących wybrane rodzime rasyowiec. Wiadomości Zootechniczne, XV, 5, ……. (w druku)3. Lenart Piotr, Borys Bronisław Knapik Jan (2017) Zasady oceny kulinarnej potrawregionalnych z mięsa jagniąt wybranych ras zachowawczych oraz wstępne wyniki ocenypotraw z mięsa jagniąt rasy uhruskiej. Wiadomości Zootechniczne, XV, 5, ……. (wdruku)Referaty:1. Borys Bronisław (2017) Dylematy produkcji mięsa owczego wysokiej jakości z punktuwidzenia producenta i konsumenta. Zbornik z medzinarodnej vedeckej konferencje,Kvalita Masa, Nitra Slovensko, 46-49.2. Borys Bronisław (2017) Charakterystyka porównawcza wzrostu i wydajności rzeźnejjagniąt 6 wybranych ras zachowawczych owiec tuczonych w gospodarstwachmacierzystych i standardowych warunkach tuczu półintensywnego w IZ PIB ZD KołudaWielka. Referat wygłoszony na Seminarium naukowo- wdrożeniowym ; Biostrateg IIPodzadanie 5.5 nt. „Stan realizacji oraz wstępne wyniki podzadania 5.5” Glinianka k.Bydgoszczy; 9 grudnia 2017 (prezentacja Power Point)Doniesienia naukowe:1. Borys Bronisław, Cieślak Adam, Bryszak Magdalena, Yanza Yunlianri Rizki,Szumacher-Strabel Małgorzata, Lisiak Dariusz, Pieszka Marek, Kłopotek Eugeniusz(2017) Effect of green forage and oily components in lamb ration on fattening results,slaughter value and meat quality. Book of Abstracts. Join Seminar FAO-CIHEAMNetwork on Sheep and Goats, “Innovation for Sustainability in Sheep and Goats” VitoriaGasteiz, Spain 3-5 October 2017, 56.2. Cieślak Adam, Borys Bronisław, Bryszak Magdalena, Gao Min, Szumacher-StrabelMałgorzata, Kłopotek Eugeniusz (2017) Methane production in fattened lambs depend onforage type and oily components in diets. Book of Abstracts. Join Seminar FAOCIHEAM Network on Sheep and Goats, “Innovation for Sustainability in Sheep andGoats” Vitoria-Gasteiz, Spain 3-5 October 2017, 57.3. Borys Bronisław, Knapik Jan, Pieszka Marek (2017) Porównanie wzrostu tryczków 6ras z rezerwy genetycznej w okresie ich odchowu w gospodarstwach macierzystych.Materiały konferencyjne. LXXXII Zjazd Naukowy PTZ, Poznań, 140.4. Jarzynowska Anna, Borys Bronisław (2017) Wpływ dodatku ziół do letniej dietyowiec na skład chemiczny sera typu bundz. Materiały konferencyjne. LXXXII ZjazdNaukowy PTZ, Poznań, 147.5. Jarzynowska Anna, Borys Bronisław (2017) Wpływ dodatku ziół do zimowej dietyowiec na skład chemiczny sera typu bundz. Materiały konferencyjne. LXXXII ZjazdNaukowy PTZ, Poznań, 148.6. Knapik Jan, Borys Bronisław, Jarzynowska Anna (2017) Porównanie wyników tuczutryczków rasy uhruskiej systemem stosowanym w ich gospodarstwie macierzystym istandardowego tuczu półintensywnego. Materiały konferencyjne. LXXXII ZjazdNaukowy PTZ, Poznań, 149.